Om FOL005

FOL005 är vårt projekt för stimulering av hårväxt. Vi planerar att, tillsammans med en eller flera partners, lansera en produktserie baserad på FOL005 under 2025, som innefattar produkter för skalp/huvud, ögonfransar, ögonbryn och skägg.

FOL005 är en peptid, ett litet protein, som är speciellt utformad för att stimulera hårväxt. Den har visat hög säkerhet och positiva resultat i kliniska studier med betydligt högre svarsfrekvens än ledande produkter på dagens marknad.

Den patenterade topikala formuleringen är en gel som är lätt att applicera och inte rinner. Den är utformad för att tränga in i huden bra och distribuera FOL005 i både huden och hårsäckarna. Formuleringen håller FOL005 stabil i flera år vid rumstemperatur.

  • Kliniskt bevisad effekt, mer än 70 % svarar
  • Vänder sig till både kvinnor och män
  • Bra säkerhetsprofil och mycket god hudtolerabilitet
  • Applicering 1 gång/dag
  • Starka patent

Marknaden

Håravfall drabbar både män och kvinnor. Data visar att hela 50 % av alla vuxna människor globalt drabbas av håravfall under sin livstid. För närvarande finns det bara ett fåtal produkter på marknaden som faktiskt stimulerar hårväxt. Dessa har begränsad effekt, bara en liten andel av dem som använder produkten svarar på behandlingen, de kan inte användas av kvinnor i effektiv dos, och ger biverkningar som impotens och hårväxt på oönskade ställen.

FOL005 har bevisad god effekt, kan användas av män och kvinnor, är säker och tolererbar samt har betydligt bättre svarsfrekvens. Genom dessa fördelar har FOL005 stor potential att bli marknadsledare på en marknad värd över 83 miljarder kronor.

När det gäller produkter som stimulerar ögonfransar, så har FOL005 stora möjligheter på den globala marknaden, i synnerhet då flertalet av de ledande produkterna på marknaden innehåller prostaglandinanaloger som den aktiva komponenten. EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet (SCCS) har uttryckt sin oro över säkerheten för prostaglandinanaloger när de används i kosmetiska produkter i närheten av ögat. Den globala marknadsstorleken för ögonfransserum beräknas vara värd 8 miljarder kronor och för ögonbryn 3 miljarder kronor.

Marknaden för skäggprodukter växer snabbt tack vare ett ökat fokus på personlig vård och populariteten för skägg bland män. 2023 värderades marknaden till 240 miljarder kronor 2023, men det är siffror för alla sorters skäggprodukter.

Marknadsvärde huvud

83 miljarder kronor

Marknadsvärde ögonfransar

8 miljarder kronor

Marknadsvärde ögonbryn

3 miljarder kronor

Milstolpar

2024

Licensavtal med nyckelpartners

2024

Kosmetiska tester genomförda och nödvändiga tillstånd erhållna på de viktigaste länderna och regionerna

2025

Produktionsuppskalning slutförd

2025

Lansering av produktserien i de viktigaste länderna och regionerna

Forskning

FOL005 är en unik och patenterad peptid baserad på en modifierad del av det endogena naturliga, mänskliga proteinet osteopontin. Osteopontin är ett glykoprotein som uttrycks i många typer av vävnader, bland annat hårsäckar och ben, och spelar en stor roll i inflammatoriska processer.

Den vanligaste formen av håravfall är androgen alopeci. Alopeci utvecklas långsamt över tid och beror på att hårsäcken blir mindre och slutligen inaktiv, vilket gör att nytt hår inte kan växa. Denna process kallas miniatyrisering. En viktig faktor bakom detta är brist på blodflöde till muskeln. FOL005 förbättrar blodkärlens funktion och stimulerar därmed hårväxten.

FOL005

Utvecklingen av androgen alopeci

Kliniskt validerad

Kliniska studier med fler än 300 personer med androgen alopeci visade att FOL005 resulterade i anmärkningsvärd tillväxt av nya hårstrån hos de som hade en hårtäthet på mindre än 255 hårstrån per kvadratcentimeter efter endast fyra månaders daglig användning. FOL005, applicerad en gång dagligen, ger hårväxt efter fyra månader som är jämförbar med minoxidil som appliceras två gånger dagligen i sex månader.

Bakgrund

FOL005 utvecklades av professor Anna Hultgårdh Nilsson från Lunds universitet i samarbete med LU Bioscience AB. Dessutom arbetar professor Jan Nilsson aktivt med att utveckla verkningsmekanismen för FOL005 vid Lunds universitet och i samarbete med Shanghai Changzheng-sjukhuset i Kina.